4 JAAR AMN

 We vieren feest: AMN = 4 jaar Apple = 40 jaar

  • Echtparen die (aantoonbaar) op 1 april zijn gehuwd, hebben vanaf 1 april, gedurende het jaar 2016, één keer vrij toegang tot het museum, krijgen een rondleiding, worden in de watten gelegd en ontvangen een leuk aandenken.
  • Mensen die (aantoonbaar) op 1 april 40 jaar worden kunnen in de maand april één keer gratis het museum bezoeken en ontvangen eveneens een mooi aandenken.
  • Heb je een leuk idee waarin 40 en 4 voorkomt en betrekking heeft op Apple of het Applemuseum-Nederland, stuur het op naar info@applemuseum- nederland.nl en maak kans op een jaar lang gratis supporter zijn van het Apple museum, met alle voordelen van een betalende supporter.Je kunt jouw idee inzenden tot 1 september 2016.

————————————————————————————————————————————————

REPORTAGE

Apple Museum viert vierjarig bestaan

Drie keer belde gedeputeerde Ard van der Tuuk of het echt waar was. En daarna belde ook zijn woordvoerder. Maar de mensen van het museum verzekerden hem: het is geen 1-april-grap.

MARJOLEIN KNOL

‘Tja, het is natuurlijk een rare datum”, zegt Marie Rietsema van het Apple Museum, nadat gedeputeerde Ard van der Tuuk het museum heeft geopend. ,,Maar wij kunnen er ook niets aan doen dat Apple precies op 1 april ontstond.” En dus viert het museum gewoon dat niet alleen computerfabrikant Apple al veertig jaar bestaat, maar ook dat het museum in Orvelte zelf al vier jaar bestaat.

Het past maar net. Zo’n dertig echte fans staan tussen de oude computers met toepasselijk stuk appeltaart in de hand te luisteren naar de speeches. Een van hen draagt een shirt met een gigantisch Apple-logo in regenboogkleuren. Op haar oorlel hetzelfde logo.

Marie staat naast haar echtgenoot Klaas Rietsema, medebeheerder van het museum. Hij kan die liefde voor de speciale computer maar moeilijk verklaren. ,,Iemand vroeg mij ooit: ‘Wat is nu het verschil tussen een Apple en andere computers?’ Het enige wat ik toen kon bedenken is: ‘Er zijn geen andere computers’. Ja, dat vond ik de moeilijkste vraag die ik ooit kreeg.”

Klaas Rietsema (75) kreeg vroeger de tip om een speciale Applecomputer te kopen, omdat hij zo’n hekel had aan boekhouden. ,,Het ding kostte twaalfduizend gulden. Mijn vader was boos! Daar kon je een auto van kopen en het boekhouden werd er niet leuker van. Maar ja, die computer was wel leuk. En toen ging het mis: ik wilde er nog eentje.”

Maar geld had hij niet en zo ontstond een groep liefhebbers van toen nog onbetaalbare computers. Daar hoort liefhebber Paul Keekstra (53) ook bij. Al moest ook hij even googelen voor hij zeker wist dat Apple inderdaad op 1 april is opgericht. Een aantal van zijn oude Apple-producten staat in het museum. ,,Om je de waarheid te zeggen: ik heb gewoon te veel Apples en ik vond het zonde om ze weg te gooien.’’ Dus dan maar op deze manier.

Het museum in Orvelte is het enige Apple Museum in Nederland. Andere vergelijkbare musea zitten in Savona (Italië), Praag (Tsjechië) en Moskou (Rusland). Van der Tuuk zegt daarover: ,,Ik heb begrepen dat dit museum in dat rijtje voor niemand onderdoet en we gaan proberen jullie meer te ondersteunen dan we tot nu toe deden.”

Desondanks blijft Marie Rietsema nuchter. ,,We krijgen veel echte fans over de vloer. En zij zeggen ook steeds: ‘Waarom kom je niet naar het westen?’ Maar we blijven in Orvelte. Ach, zo’n groot museum. Dat is toch niet leuk?”

Ga naar het originele stuk